Amarant nedir ne işe yarar, nerede yetişir, nasıl kullanılır konusunda bu ismi ilk defa duyan kullanıcıların fazla olduğu çoğunluktadır. Oysaki adeta protein deposu olan bu amarant tohumlarının mutfaklarımızda olmazsa olmaz bir besin olduğu es geçilmeyecek bir konudur.
Çok yönlü işlevselliğe sahip olan amarant bitkisinde yapraklarının da yenilmesi mümkündür. Sadece bununla kalmayıp çiçeklerinden de süs bitkisi olarak kullanmak mümkündür. Ayrıca amarant bitkisinin tohumları da tahıl olarak kullanılma ve tüketilme durumu söz konusudur.
Amarant Nedir? Nasıl Kullanılır ?
Amarant nedir ne işe yarar, nerede yetişir, nasıl kullanılır hususunda kullanım alanı ve faydaları bakımından birçok özelliği bünyesinde bulunduran bir ottur. Kullanım olarak haşlanarak yemeklerinizin içinde veya salataların içinde kullanılabilen bu ot yiyeceklere ayrı bir lezzet katar. Diğer yandan sadece haşlama olarak kullanılmaz. Amarant bitkisinin tohumlarını öğütülerek tahıl haline getirdiğiniz takdirde hamur işleri dahil birçok alanda ekmek yapımında da kullanabilme imkanınız vardır.
Zengin içeriği sayesinde içindeki antioksidanlardan dolayı vücudun zararlı toksinlerden korunmasında da faydaları vardır. Bir insanın alabileceği günlük protein ve mineral ihtiyacını 100 gr kadar amarant tohumundan karşılayabilir. Sadece vitamin mineral ile sınırlı kalmayan amarant tohumu demir, çinko,kalsiyum, potasyum ve magnezyum bakımında da zengindir.
Amarant Faydaları Nelerdir?
Amarant nedir ne işe yarar, nerede yetişir, nasıl kullanılır hem şifalı özellikleri barındırması bakımından hem de çok fazla kullanım alanı olan bu bitkiyi bilmeyen birçok insan var. Sadece yemek ve tohumlarının tahıl olarak tüketilmesinin haricinde sağlık alanında da kullanım yelpazesi oldukça geniştir.
Örneğin içeriğindeki kan şekerini düzenlemeye yardımcı bileşenler sayesinde diyabet hastalarına önerilen besinlerden birisidir. Ayrıca göğüs kanseri teşhisi konan hastalarında tüketmesi önerilir. İlerlemeyi durdurucu özelliği vardır.
Amarant Otunun Kullanım Alanları Nelerdir?
- Yemeklerde ve salatalarda haşlanarak kullanılabilir.
- Tohumları öğütülerek başta ekmek olmak üzere hamur işlerinde kullanıma müsaittir.
- Diyabet hastalarında kan şekerini düzenlemesi açısından tüketim alanı vardır.
- Göğüs kanseri teşhisi konan hastaların tedavilerinde ilerlemeyi durdurucu etkisi vardır.
- Kolestrol hastalara da tüketilmesi tavsiye edilen besin öğelerinden bir tanesidir.
Amarant Bitkisi Zayıflamada Yardımcı Mıdır?
Amarant nedir ne işe yarar, nerede yetişir, nasıl kullanılır çok sorulan sorulardan bir diğeri ise amarant bitkisinin veya tohumlarının zayıflamaya etkisi var mı yok mu? konusudur. Amarant bitkisinin zayıflama konusunda yardımcı olduğu söylenir bunun nedeninin ise içeriğindeki zengin lif yapısına sahip olmasından kaynaklı olduğu söylenir. Lif yapısı bakımında zengin besinler tok hissi verdiği için açlık uzun süre ertelenir ve bununla beraber sindirim sisteminin çalışmasında düzenleyici etkiye sahip olduğu için kilo vermede yardımcıdır.
Amarant Kullanım Alanları
Hemen hemen her mutfakta bulunması gereken ve tüketilmesi gereken besinlerden birisi amarant tohumudur. İster tohum halinde ister bitki halinde yemek alanında tüketilirken çiçekleri ile de evinizde süs bitkisi olarak kullanımı da vardır. Sadece bunlarla kalmayıp yemeklerden sağlık alanına sağlıktan dekor alanına kullanımı oldukça geniş bir bitkidir. Ekmek hamuru için kullanımında amarant tohumu kadar eşir ölçüde buğday unu da eklemeyi unutmayınız. Hamur işlerinde kullanmak için satın alabilirsiniz.
Un halinde paketli satışı gerçekleştirilir. Saklama koşulları hususunda ise cam kavanozlarda hava almayacak bir şekilde oda sıcaklığında 6 ay kadar saklanabilir özelliktedir.
Not: Amaranat, faydası çok olan bir ot türüdür. Diş ağrılarında, diyabet hastalarının tedavisinde, kanser ve göğüs kanseri tedavilerinde faydalıdır. Diğer bir mucizevi faydası ise kadınların adet düzenleyici etkisinin olmasıdır.