Nurettin Nebati önderliğinde yapılan Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışmaları neticesinde çalışanlara halihazırda yapılan yol ve yemek paralarının arttırıldığı duyuruldu. Çalışanların yeni zamlı tutarları 1 Temmuz tarihinden itibaren almaya başlayacakları açıklandı. Vergiden istisna uygulaması ile günlük olarak yemek parası 34 lira iken, 51 liraya yükseltildi. Yine çalışanlara sunulan yol parası katkısı da 17 liradan 25.5 liraya yükseltildi.
Uygulama ile çalışanların zorlu ekonomik süreçlerden bir nebze olsun etkilenmemesi sağlanırken, yapılan zammın beklentileri karşılayıp karşılayamadığı da konuşulanlar arasında yer alıyor.
Yüzde 50 oranında yapılan yükseltme işlemi 1 Temmuz olarak maaşlara yansıtılmaya başlanacak. Sosyal medya hesabı aracılığı ile de duruyu yapan bakan Nebati bu artışın çalışanlar için bir nefes olacağını belirtti.
İş yaşamındaki olumsuzlukları ortadan kaldırmak, işçinin ve işverenin yüklerini hafifletmek adına yapılan bu girişimler ekonomik olarak zor dönemler yaşamakta olan işveren ve işçiler için büyük adımlar olarak görülmektedir.
Yaşanılan pandemi ve olumsuz ekonomik şartlar nedeniyle pek çok işyerinin zor süreçlerden geçmesi işçi ve işveren arasında da sorunların ortaya çıkmasında bir neden olmuştu. Zor zamanların ardından kendini toplayarak yeniden iş yaşamına dönen işyeri sahipleri ve işçiler yapılan yeni düzenlemeler ile ekonomik şartlarının bir üst düzeye çıkarılmasını arzu etmekte.
Yol parası artışı kimleri kapsayacak
İşverenin servis hizmeti sunamadığı durumlarda, çalışanların ulaşım giderlerinin karşılanması için çalışanların ulaşım kartlarına yüklenecek olan bu yol ücreti, temmuz ayından itibaren geçerli olacak. Aynı şekilde işverenin yemekhane hizmeti veremediği durumlarda da yine işveren tarafından işçiye ek olarak ödenecek olan yemek ücreti çalışanın yemek kartına yatırılabilecek.
Konuya ilişken olarak Resmi Gazetede yayınlanan karar işçilerin şartlarının düzeltilmesi konusunda olumlu bir gelişme olarak kabul ediliyor. İşveren tarafından doğruca verilen yemek ve ulaşım hizmetleri ise vergiden istisna tutularak işverenin yükünün hafifletilmesi sağlanıyor. 2021 tarihinde günlük olarak 25 TL olarak öngörülen yemek vergisi istisnası, 1 Ocak 2022 tarihinde ise 34 TL ye yükseltilmişti. Yine bu tarihlerde 13 TL olarak karar verilmiş olan yol istisnası 17 TL olarak belirlenmiştir.
Bugün Resmi Gazete ile yayınlanan ve 1 Temmuz itibariyle yürürlüğü girecek olan yemek vergisinden istisna tutarı 51 TL olarak belirlenmiştir. Yol istisnası olarak belirlenen rakam ise, 25.5 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamlara göre yol istisnası yüzde 96 oranında arttırılırken, yemek istisnası da yüzde 104 oranında arttırılmış bulunmaktadır.
Yemek ve yol parasının yüzde 50 arttırılması takdir aldı
Vergiden istisna tutarın yüzde 50 oranında attırılması ile yemek ve yol paralarında iyileştirilmeye giden işçiler ekonomik zor zamanlarda aldıkları yol ve yemek ücretlerinin eriyip gittiğini ifade ediyor. Durumun devlet tarafından gözlemlenir olması ile harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, işçinin ve işverenin daima yanlarında olduklarını belirtti. Şartların uygun zemine oturması halinde yapılacak yeni zamlar ile işçinin ve işverenin hayat standartlarını daima destekleyeceklerini belirtti.
İşveren tarafından doğrudan sağlanabilen yemek ve yol giderleri konusunda, bu giderlerin tamamının vergiden istisna olduğu da belirtildi. İşveren, işçisi için yol ve yemek giderlerini kendisi tamamen karşılayabilir ise bu giderler vergiden istisna olarak değerlendiriliyor.
Çalışma hayatının düzenlenmesi ve işçiler ile işverenlerin ekonomik olarak desteklenmesi adına atılan bu adımlar toplumsal huzurun oluşmasında da büyük bir rol oynuyor. Maddi anlamda desteklenmiş işçi ve işveren çok daha rahat ve huzurlu bir biçimde işi ile ilgilenebiliyor.